İhsan Oktay Anar ve Puslu Kıtalar Atlası Kitabı


EDEBİYATIMIZIN GÜÇLÜ KALEMLERİNDEN BİRİ OLAN FELSEFECİ BİR YAZAR 
İHSAN OKTAY ANAR KİMDİR ? / ESERLERİ NELERDİR ? BAŞLIKLI BUGÜNKÜ YAZIM 


İHSAN OKTAY ANAR
İHSAN OKTAY ANAR KİMDİR ? / ESERLERİ NELERDİR ? 



 DERİN VE ANLAMLI TÜMCELERİN KAYNAĞI OLAN , YAZMAYI ÇOK SEVEN AMA KONUŞMAYI HİÇ SEVMEYEN YAZAR : İHSAN OKTAY ANAR KİMDİR ?




 İHSAN OKTAY ANAR KİMDİR ?  



Çoğumuz biliriz esrarengiz insanların esrarengiz hikayeleri olur. İhsan Oktay Anar 'da bunlardan bir tanesi. 1960 yılında Yozgat'ta dünyaya gelen yazar , halen yaşamakta olduğu İzmir'den eğitim hayatında da kopamamış çünkü kendisi bir Ege Üniversitesi mezunu .Pek fazla röportaj vermeyi sevmeyen , televizyonlarda kolay kolay göremeyeceğimiz bir kişilik. 2011 yılında emekli olduktan sonra daha da kendi içine çekilen yazarın, ilk eseri çok ses getiren ve popüler olmasını sağlayan 1995 yılında çıkan 

PUSLU KITALAR ATLASI ( Ki bu Kitap bir çok dile tercüme edilmiştir ) , son eseri ise 

GALİZ KAHRAMAN ( 2014 ) adlı eseridir. Sadece 7 romanı bulunan yazar , Edebiyat dünyasına öyle bir giriş yapmıştır ki fazla kitap yazmanın değil , içeriğin önemli olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Kendine has üslubu ile kendi kitlesini oluşturmayı başarmıştır. Onu bu denli ünlü yapan şeylerden bir tanesi 90' lı yıllara kadar tarihsel romanlar yazan yazarların , eserlerini hep kendi siyasi perspektiflerinden kaleme almaları buna karşın İhsan Oktay Anar'ın Realist ve Objektif kitaplarıdır belki de. Özellikle Osmanlı dönemini ve İstanbul'u en başarılı şekilde tasvir etmesi, Yazarlık kariyerini bence zirveye çıkarmıştır. İhsan Oktay Anar'ı okuduğunuzda önce masal dinlermiş hissiyatına kapılabilirsiniz çünkü günümüz  meddahlık geleneğinin edebi anlamdaki temsilcisi kendisidir desek sanırım abartmış olmayız. Kitaplarda kullandığı takma adı 

UZUN İHSAN EFENDİ olan yazar , sık sık duyduğumuz 'Güldürürken düşündürmek' deyiminin adeta vücut bulmuş hali . Abarttığımı düşünenleriniz olabilir ancak 20 yıl içinde bu kadar yükselmiş ve milyonlarca okuyucu kitlesine ulaşmış bu yazar, 2009 yılında hak ettiği Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nü de almış. Türk edebiyatında hem işi ile , hem kişiliği ile bu kadar takdir toplamış yazar sayısı kaçtır acaba ?

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim okuma alışkanlığını yeni yeni kazanmaya başlayan birisi için okunması zor kitaplar ama kendinizi geliştirmenizin en iyi yollarından bir tanesi zor ve anlamadığınız kitapları Sözlükle okumanız . Kendi hayatımdan örnek vermek gerekirse zannedersem bir başka yazımda da belirtmiştim okumaya Suç ve Ceza gibi ilk başlayanlar açısından ağır bir kitapla başladım. Ve ardından çok geçmeden Mehmet Akif'in Safahat eserini okudum ve bu kitapta abartmıyorum her satırda bilmediğim kelimelerle karşılaştım. Ama devamlı not alarak , araştırarak okuma alışkanlığımı biraz daha geliştirdim.


Sizlere de tavsiyem okumaktan yılmadan kendi kavrayış şeklinize göre okumanız. En azından bu şekilde bilmediklerinizi öğrenmiş ve okuyarak hayal dünyanızı geniş tutmuş olacaksınız. Şimdi sözü fazla uzatmadan yazarın kitaplarına geçelim . Sizler için derlediğim sıralama yazarın bana göre ( benim okuduğum ) iki muhteşem kitabı ile başlayacak:



PUSLU KITALAR ATLASI KONUSU VE YORUMUM 


PUSLU KITALAR ATLASI


Yazarın kimine göre en başarılı kitabı
( ki bunlardan birisi çağdaş Türk Edebiyatının önemli kadın yazarlarından
Elif Şafak'tır. ) kimine göre okunması ve anlaşılması kolay olmayan bir kitap . Ama her halükarda yazarın ilk kitabı ve benimde okuduğum ilk kitap ..

 İlk önce şunu belirtmek isterim İhsan Bey kitaplarında hem felsefeci olmasının hem de tarih meraklısı birisi olmasının yanı sıra usta yazarlığı ile sizi fantastik tarihi ve felsefik bir romanla karşı karşıya bırakıyor. İşte bu kitap onlardan bir tanesi. Konusu kısaca şöyle; Uzun İhsan Efendi'nin oğlu Bünyamin'e Puslu Kıtalar Atlasını vermesi ile başlıyor . Bünyamin'in uyku sorunu vardır ve Babasının ilaçlarını kullanır  ve öldü zannedilerek canlı iken toprağa gömülür . Kendi çabaları ile mezardan çıkmayı başarır Bünyamin ve bu mesleği yapabileceğine karar vererek Lağımcı olur. İşte bundan sonrası okunması gereken fantastik kısmı bence devamını mutlaka okumalısınız . Kendi yorumum ise gayet başarılı bulduğum ve ikinci kitabıyla felsefe ve fantastik serilere merak gençlerin kitap okuma alışkanlığı kazanması için zorlanarak da olsa okuması gerek bir eser diye düşünüyorum. Sizin için İnternet'te satılan Kitap Satış Sitelerinden en uygun fiyatlı ikinci el ve sıfır kitap seçenekleri buldum . 

 
İKİNCİ EL OLARAK ALMAK İSTERSENİZ NADİR

SIFIR OLARAK ALMAK İSTERSENİZ  AMAZON






AMAT KİTAP KONUSU VE YORUMUM


İHSAN OKTAY ANAR
AMAT


İhsan Oktay Anar uzun bir sessizlikten sonra 2005 yılında çıkardığı Amat isimli bu kitapla adeta çığır açmıştır diyebiliriz. Özellikle bu kitabı okumak istiyorsanız gemicilik terimlerini iyi bilmeniz gerekir. Konusundan bahsetmek gerekirse denizde geçen bir hikayesi var ve adeta Karayip Korsanları'nı çağrıştıran bir eser. Yine her zamanki gibi çok başarılı bir eser ve Fatih Altaylı ya göre Şahane bir kitap bende Fatih Beye katılıyorum İletişim yayınlarından çıkan eser ( İhsan Oktay Anar'ın tüm kitapları bu yayın evinden çıkmıştır ) benim methini çok duyduğum ve maalesef yazarın okuyabildiğim ikinci ve son eseri bu kitap .Ayrıca benimde listemde olan yazarın diğer kitapları sırasıyla şöyle ; Kitab-ül Hiyel , Efrasiyab'ın Hikayeleri , Suskunlar , Yedinci Gün ve son eseri olan Galiz Kahraman. Umarım İhsan Oktay Anar bizleri daha fazla bekletmeden yeni bir şahane eser ile karşımızda olur . Ben kendi adıma bu yazarla tanıştığım için ve eserlerini okuduğum için çok mutluyum kendisine teşekkür ediyorum . Bu arada Amat kitabının da İnternet üzerindeki en uygun ikinci el ve sıfır fiyatlarını sizler için buldum .




İKİNCİ EL OLARAK ALMAK İSTERSENİZ  NADİR
SIFIR OLARAK ALMAK İSTERSENİZ KİTAP





İHSAN OKTAY ANAR KİMDİR ? / ESERLERİ NELERDİR ? BAŞLIKLI YAZIMIN BURADA SONUNA GELDİK. OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM . DİĞER YAZILARIMA DA GÖZ ATMANIZI ÖNERİRİM.

Yorumlar