Dünyanın En Çok Okunan Kitabı ; İncil

HRİSTİYANLIĞIN KUTSAL

 KİTABI OLAN VE 2000

YILDIR DÜNYANIN EN YAYGIN KİTABI

 OLAN 


'' İNCİL VE ÇEŞİTLERİ '' 

HAKKINDA ..

incil
İncil ve çeşitleri




'' YÜZYILLAR İÇERİSİNDE 400 ÜN ÜZERİNDE İNCİL ÇEŞİTLİ KONSİLLER TARAFINDAN ELENEREK ( Kİ BUNLARA APOKRİF İNCİLLER DENİR ) GERİYE YALNIZCA 4 TANESİ KALDI. MATTA - MARKOS - LUKA - YUHANNA
( BUNLARA KANONİK İNCİLLER DENİR. )
İŞTE DETAYLAR .. ''




'' İŞİTECEK KULAĞI OLAN İŞİTSİN .. ''


          Bundan tam 2000 yıl evvel Museviliği değiştiren Yahudilere karşın tekrar Musa Peygamberin dinini getirmek üzere bir peygamber çıktı HZ.İSA . Yaşamından sonra 12 Havarisi tarafından yazılan ve isimlerini havarilerinden alan , günümüze kadar ulaşan ve kilise tarafından kabul edilmiş  4 adet İncil vardır. İncil , İsa peygamberin hayatını anlatan bir kitaptır..

İncilin ilk ayeti ise şudur  ; '' Başlangıçta söz vardı . Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrıydı . ''   ( Yuhanna 1:1 ) 

 Bu özelliği ile Tevrat'tan ayrılır. Ayrıca İsa'nın yaşayıp yaşamadığı ile ilgili çok fazla sayıda rivayet mevcuttur. Kral Hirodes zamanında yaşadığı bilinmekte fakat Kralda milattan 4 yıl önce öldüğüne göre İsa en iyi ihtimalle milattan önce 4.yılda doğmuştur. Ve bir çok Hristiyan mezhebi bunu böyle kabul eder ( Yahova Şahitleri )


 Hatta incilin bir bölümünde İsa yetişkin iken Kral Hirodes'ten kaçar diye bir bölüm vardır. Bu da İsa'nın Milattan önce 20-30 yıllarında yaşadığını göstermektedir. Okuduğum bir diğer kitapta
Tyanalı (Niğdeli) Apollonius olarak bilinen ve İsa'nın çağdaşı olan bir bilgenin gerçek Hz.İsa olabileceği ( Aytunç Altındal tarafından ) öne sürülmektedir.


Şunu da ayrıca belirtmek isterim ki Hristiyan inancına göre Tanrı çeşitli defalar insanları uyardı . İnsanlar bu çağrıları her seferinde geri tepti . 



- İncil Parçası -



      En sonunda da oğlunu göndererek İnsanları affetmek ve günahlarını bağışlamak istedi gibi bir anlatım karşımıza çıkıyor. Yine Hristiyan inancına göre İsa öldükten üç gün sonra dirilmiş ve havarilerine dört bir yana dağılmalarını ve insanlara bu müjdeyi ve öğretilerini  yaymalarını söyleyerek tekrardan göğe yükselmiştir. Hala bir çok şehirde özellikle Anadolu'da  ( Antakya çevresi ) kiliseler kurarak bu çağrıyı yerine getiriyorlar . Apostolik denilen bir havari tarafından kurulan kiliseler böylece her tarafa yayıldı. Şu ana kadar ortaya çıkan en eski İncil nüshası milattan sonra 130 civarlarında yazılmış Yuhanna kitabından bir bölümdür.



- İncil Çeşitleri -



 Benim anladığım kadarıyla İnsanlar var olduğundan beri İnsanlarla beraber dinlerde yumuşamış ve daha hümanist bir çizgiye gelmiş ki bildiğimiz kadarıyla ilk dini kitap olan Tevrat daha sert hükümler verirken sonra gelen İncil daha yumuşak ve
' Bir yanağına tokat yersen öbür yanağını dön ' gibi bir felsefesi olan bir din olmuş en son gelen Kuran da bir nevi  İnsanlığın geldiği son noktayı temsil etmektedir. Hristiyanlar her dinin ilk çıktığında yaşadığı zorlukları yaşadılar ..


Ancak Bizans İmparatoru
Konstantin'in Hristiyanlığı resmi din kabul etmesi ile birlikte bu eziyet ve cefa karşıt bir saldırıya dönmüş ,  bu sefer Paganlara işkenceler ve eziyetler başlamıştır. Bugün kesik başlı olarak bulunan heykellerin büyük çoğunluğu o döneme ait Hristiyan öfkesini yansıtmaktadır. Ayrıca başlarda Hristiyanlığın sembolü Balık figürüdür. Sonraları Haç sembol olarak kullanılmıştır. Haç Hristiyan inancında farklı ve çeşitli anlamlara gelmektedir. Y biçimli haç T biçimli haç gibi çeşitli haçlar bulunmakta ve Yalancıları , Hırsızları , Katilleri ve bunun gibi bir çok suçu işleyenleri farklı türdeki haçlarla çarmıha gererek cezalandırıyorlardı. İncil kelime kökeni itibariyle Yunancadan gelir ve müjde demektir. Bir çok kitapçıda üzerinde müjde yazısını gördüğünüz kitaplar İncillerdir. Aşağıda  Erken dönem İncili örneğini görüyorsunuz ..






İNCİL VE ÇEŞİTLERİ


Özellikle Katolik dünyasının yaptığı katliamlar ve engizisyon mahkemesinin yargılamaları ve bazı Papaların kendilerini Tanrı yerine koyarak yaptıkları siyasi hamleler , Müslüman dünyası ile Hristiyanlığın arasının açılmasında önemli bir etken olmuştur. Ben İncili okuduğum zaman gerçekten ( Teslis inancı ve bazı kavramsal terimler hariç ) Müslümanlık ile bir fark görmüyor ve dinlerin barışçıl ve hoşgörüye dayalı toplum yaratmada önemli bir adım olması gerektiğine inanıyorum..

Anadolu bugün Hristiyanlığın bir çok ünlü insanlarına ve olaylarına tanıklık eden en eski Hristiyan yerleşimlerinden biridir. Özellikle Saint Pierre Kilisesi Hristiyanlığın ilk Kiliselerinden biri olarak siz değerli ziyaretçilerini Antakya'da beklemektedir.






CODEX GİGAS ( ŞEYTAN İNCİLİ )



Dünya üzerinde bulunmuş en eski orta çağ el yazması eseri olan Codex Gigas'ın bir diğer adı Şeytan İncilidir. Rivayete göre bir rahip kilisesinin prestijini arttırmak için dünya üzerindeki en büyük İncili 1 gecede yazacağını iddia eder. 

Ve gece yarısında bitiremeyeceğini anlayarak şeytandan yardım ister. Şeytan kendisine ruhunu satması karşılığında bu teklifi kabul eder . İncil bir gecede tamamlanır 1 metre boyunda dev bir İncil meydana gelmiştir. 

Latince kaleme alınmış bu eser şu anda halka açık bir şekilde İsveç Ulusal Kütüphanesinde bulunmaktadır..




NOT : İncil'de beni en çok etkileyen cümle İnsanı kötülüğe götüren şeylerin insanın içinden çıktığıdır düşüncesidir . Bu inanç bir çok dinde ortaktır. 




İNCİL VE ÇEŞİTLERİ BAŞLIKLI YAZIMIZIN SONUNA GELDİK OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER ...

Yorumlar