Karl Marx Kimdir , Neyi Savunur ?

DÜNYA ÜZERİNDE GÜCÜNÜN ZAYIFLAMASI İLE BİRLİKTE HALEN DEVAM EDEN KOMÜNİZM VE ONU TEORİLEŞTİREN

'' KARL MARX KİMDİR ? -  ESERLERİ NELERDİR ? ''

Karl Marx
- Karl Marx - 



AVRUPA'NIN TARİHİNDE ÖNEMLİ DÖNÜŞÜMLER VE ÖNEMLİ KİŞİLER YÜZYILLARDIR GELİP GEÇMEKTE BELKİDE ONLARIN İÇİNDE POPÜLERLİĞİNİ HİÇ KAYBETMEYEN TEK İSİM KARL MARX PEKİ KİMDİR BU MARX VE NELER YAPMIŞTIR ? 




     Beni en çok heyecanlandıran yazı muhtemelen bu yazım olacak çünkü bir Sosyoloji öğrencisi olarak Karl Marx ve onun eserlerini ve öğretilerini İncelemek ve yazmak bugüne nasip oldu. Marx bence Bismarc sonrası Almanya için gelmiş en büyük Düşünce Adamıdır.Görüşlerinin bir çoğuna katılmasam da beni özellikle 

Das Kapital ve Komünist Manifesto ile etkilemiş daha çok araştırmama vesile olmuştur.



İster katılın ister katılmayın hayatımızı değiştiren
önemli bir isimdir Marx . Dünyanın dört bir yanından Rusya , Çin , Küba gibi bir çok ülke ya bir dönem Komünizmi benimsemiş ya da halen benimsemektedir. Hayatı yoksulluk içinde geçmiş bir adamın tarihin en güçlü ideolojilerinden birisini hem de Faşizmin merkezlerinden birisi sayılan Hitler'in Almanya'sında ortaya çıkarmış olması zaten başlı başına ilginç bir olaydır. Alman Yahudisi olan bu adam Fransız İhtilalinden henüz çeyrek asır geçmişti ki Almanya'nın Trier şehrinde dünyaya geldi. Öğrencilik yaşamı dersleri ve siyasal eğilimlerle dalgalanmaktadır .



MARX FELSEFE İLE İLGİLENMEYE BAŞLIYOR..


Üniversite'de Felsefe ağırlıklı toplantılara katılmaya ve sakal bırakmaya başladı. Marx aynı zamanda bir filozoftu ve Felsefe'de etkilendiği kişi Hegel'di. Marx aynı dönemde insan gelişiminin önündeki en büyük engelin Din olduğu kanısına vardı ve en önemli sözünü o zamanda
filizlenen düşünceleri ile söyledi ;

'' DİN HALKIN AFYONUDUR '' Üniversiteden sonra Gazetecilik yapmaya  başlayan
 Marx ilk defa burada ezilen işçi kesimlerinin dertlerini dile getirdi. Onun gazetesinin sonu da tıpkı Atsız gibi gazetesinin kapatılması ile sonuçlandı. Sorunun gerçek kaynağı maddi ihtiyaçlarımızı giderebilmemiz için Kapitalist düzenin bize dayattıklarına razı olmamızda yatıyor diyen Marx Aynı zamanda kendi sağlığının da her geçen gün kötüye gittiğinin farkındaydı. Vücudunda çıkan çıbanlar onu rahat bırakmıyor ve çalışmasını engelliyordu. Hatta bazı yakın çevresine yazdığı mektuplarda bu hastalıktan şiddetle bahsetmiştir.




ENGELS İLE TANIŞIYOR ..


Ardından en iyi arkadaşı ve yoldaşı olan Fredrich Engels ile tanışır ki bana göre Engels enteresan bir karakterdir. Babası bir fabrikatördür ve Engels bir nevi Varlık içinde Yokluk felsefesi güdüyordu. Ancak bir işçi olan kız arkadaşı ile beraber ezilen İşçi sınıfının haklarını savunmaya gönülden bağlıydı öyle de yaptı . Bu ikiliyi daha uzun sohbetlerde bir araya getirdi hatta yine içkili sohbetlerden birinde casuslar tarafından
Fransa hükümetine şikayet edilen Marx Fransa'dan kaçmak zorunda kaldı. Ancak bu ayrılık çok uzun sürmedi ve ikili tekrardan bir araya geldi.1800'
lerin ortalarına gelindiğinde Avrupa'da durum tamda istedikleri gibiydi kıtlıklar, yoksulluklar, savaşlar insanları bunaltmış ve sanki Komünizmi çağırıyordu. Ve ikili kısa süre içerisinde Komünist Manifesto'yu yazdılar..



engels
- Engels - 


Manifesto Yazıldıktan sonra özellikle Paris'te bugünün SARI YELEKLİLER eylemleri gibi büyük eylemler başladı. Zor bastırılabilen eylemler büyük oranda sonuçsuz kaldı . Ancak Marx Avrupanın tüm ülkelerini neredeyse dolaşmıştı ve her gittiği yerde devrim tehlikesi yüzünden hükümetler onu ve düşüncelerini istemiyorlardı. En son gittiği İngiltere'nin Londra şehrinde  bir gecekondu evinde karısının ölümünden sadece 2 yıl sonra 14 Mart 1883 te öldü. Tüm dünyaya bıraktığı düşünceleri ve fikirleri kaldı . Bana sorarsanız bu kadar yorucu ve meşakkatli bir hayatın sonunda ilelebet sürecek bir fikir bıraktı geriye ..

YAZARIN KİTAPLARINA ERİŞMEK İÇİN : 
KARL MARX KİTAPLARI


KARL MARX VE ESERLERİ BAŞLIKLI YAZIM BURADA SONA ERMİŞTİR.OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.DİĞER YAZILARIMA DA BAKMANIZI ÖNERİRİM.

Yorumlar