TÜRK MUTASAVVIFININ ÖNCÜLERİNDEN '' MEVLANA CELALEDDİN RUMİ '' VE ESERLERİ

BUGÜNKÜ YAZIMIZ YAKLAŞIK 900 YIL ÖNCESİNDE

 YAŞAMIŞ OLAN VE HALEN DÜNYADA ETKİSİNİ

 SÜRDÜREN , KİMİNE GÖRE CASUS KİMİNE GÖRE GERÇEK

 BİR TASAVVUF EHLİ OLAN BÜYÜK DÜŞÜNÜR


  '' TÜRK MUTASAVVIFININ ÖNCÜLERİNDEN MEVLANA

 CELALEDDİN RUMİ VE ESERLERİ '' 



KONYA VE MEVLANA
- Semazenler ve Mevlana - 



'' HOROSAN'IN BELH ŞEHRİNDE DÜNYAYA GELEN VE BABASI'DA BÜYÜK ALİM OLAN 
'' MEVLANA'' 1207 YILINDA DOĞDU . KENDİSİNE 
''  EFENDİMİZ ''  ANLAMINA GELEN '' MEVLANA ''  DENİLDİ . ÖZELLİKLE ; DİVAN-I KEBİR , MESNEVİ , FİHİ MA FİH GİBİ BÜYÜK ESERLERİ MEVCUTTUR. HALEN BATI DA SUFİZM ETKİSİ ONUN ETKİSİYLE OLUŞMUŞTUR. ''

KONYA VE mesnevi
MESNEVİ
Çok zor bir dönemde Moğol İstilası ve Anadolu'nun kargaşa içinde olduğu yıllarda Anadolu'ya geldi. Babası döneminin büyük alimlerinden biridir. Hakkındaki bir çok karalamaya rağmen yazdığı önemli eserlerle günümüzde halen çok okunan ve tartışılmaya devam eden bir kişidir. Kendisinin milliyeti , görüşleri hatta casusluğu bile çok kez gündem olmuş ve halen ortak bir kanıya varılmış değildir . Çağımızda özellikle Avrupa ve Amerika Kıtasından bir çok insan Mevlana öğretilerini benimsiyor ve kanımca Anadolu'da yaşamış ve bu denli evrensel olabilmiş  tek düşünürdür. En önemli eseri tabi ki hepinizin bildiği gibi Mesnevidir. Özgün dili Farsça olan bu eseri bizzat Mevlana  Birlik Dükkanı olarak tanımlıyor. Kuran-ı Kerimin ışığında yazılmış ve DİNLE kelimesi ile başlayan Mesnevi aslında bir edebi üslup olmakla birlikte Mevlana'dan sonra Mesnevi dendiğinde bu kitap anlaşılmıştır. Bu eser bizzat Mevlana tarafından kaleme alınmamış talebesi Hüsamettin Çelebi tarafından Mevlana'dan dinlenerek yazılmıştır. Mesnevi 612 sayfa ve türlü hikayeler anlatıyor . Molla Camii bu eser ve Mevlana hakkında ; '' Peygamber değil ama Kitabı var '' demiştir. Elimdeki mesnevi 2012 yılı Panama yayınlarından çıkmış ve gayet uygun fiyata bulabileceğiniz bir eser ( Tam metin almanızı öneririm ) 

KİTABI EN UYGUN BULABİLECEĞİNİZ
SİTE : N11.COM




 '' Ne varsa onda var '' demek olan Fihi Ma Fih  Mevlana'nın önemli eserleri arasındadır. Sohbetlerinin derlenmesi ile hazırlanmış bir eserdir . 


KİTABI EN UYGUN BULABİLECEĞİNİZ
SİTE : BKMKİTAP



Fihi ma fih kitabı



İRANLILAR ÖZELLİKLE ÇOK SIK MEVLANAYI ZİYARET EDER VE BİR ÇOK  ARAŞTIRMACI TARAFINDAN FARSÇAYI YAŞATAN EN ÖNEMLİ BİR KAÇ İSİMDEN BİR TANESİNİN MEVLANA OLDUĞU DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. BUNLARIN DIŞINDA ; MECALİS-İ SEB'A VE MEKTUBAT GİBİ ESERLERİ DE MEVCUTTUR. BİR DÖNEM TRT AVAZ KANALINDA FİHİ MA FİH PROGRAMI DÜZENLENMİŞTİR. İZLEMEK İSTEYENLER İÇİN İLK BÖLÜMÜNÜN VİDEOSUNU AŞAĞIDA PAYLAŞIYORUM OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ..








Yorumlar