Vedat Türkali ; Fatmagül'ün Suçu Ne ?


TÜRK EDEBİYATININ ÖNEMLİ KALEMLERİNDEN 
'' VEDAT TÜRKALİ KİMDİR ? -  ESERLERİ NELERDİR ? ''  HANGİ KİTAPLARINI OKUMALIYIZ ?


VEDAT TÜRKALİ

- Vedat Türkali - 
'' TÜRK EDEBİYATINDA BİR ÇOK TANINMAYAN CEVHER MEVCUT . İLGİLİLERİNİN DIŞINDA KİMSENİN BİLMEDİĞİ BİR DÖNEME DAMGA VURMUŞ ESERLER BIRAKAN BÜYÜK SENARİST VE ROMAN YAZARI VEDAT TÜRKALİ KİMDİR ? ''





FATMAGÜLÜN SUÇU NE KİTABININ YAZARI VEDAT TÜRKALİ KİMDİR ?



        Bugünkü yazımda 2016 yılında 97 yaşında iken kaybettiğimiz ünlü senarist, oyun ve roman yazarı Vedat Türkali'yi ( Gerçek ismi Abdulkadir Pirhasan ) inceledim ve sizler için yazdım..

 Genç neslin pek bilmediği bu usta kalem, 1919 da
Samsun'da dünyaya geldi . Babası Dindar birisiydi ve onu Kuran öğrenmesi için Kursa gönderdi. Yoksul bir ailede büyüdü . Samsundan çıkıp İstanbul'a geldi. Askeri öğrencilerin parasını devlet karşıladığı için askeri okula gitti. Gençlik yıllarında Komünist İşçilerle tanışarak bir asır sürdüreceği bu davayla tanışmış oldu..

 Bir dönem 
Rıfat Ilgaz ile beraber Gar Yayınları'nı kuran yazar , Türkiye Komünist Partisinin üyelerinden biri olarak Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve dostuydu.1951 yılında siyasi görüşleri sebebiyle tutuklandı ve 7 yıl Ceza evinde kaldı.1990'larda o zamanki adı DEHAP olan partiden aday olarak aktif siyasete katıldı . Özellikle televizyon programlarında yaptığı konuşmalar sık sık gündem oldu . Hatta iddiaya göre Ntv'de katıldığı programdaki konuşmaları nedeniyle sunucu kanaldan kovulmuştur. Bir çok röportajında Hdp lehine oy kullanacağını dile getirmiş ve sebebini soranlara da ; Birbirimizi öldürerek bir yere varamayız. Ben gerilla dağdan insin diye oy veriyorum demiştir. Benim Türkali ile tanışmam klasikleşmiş olan iki eserine dayanıyor .. BİR GÜN TEK BAŞINA ve MAVİ KARANLIK . Bir dönemin en iyileri arasında yer alan bu eserlerin dışında yazarın ; Yalancı Tanıklar Kahvesi , Kayıp Romanlar , Bitti Bitti Bitmedi , Güven gibi romanlarının yanında çeşitli oyun ve anı türünde eserleri de mevcuttur. Ayrıca hepimizin tanıdığı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesi oluyor yazar..

 Bir çok ödül alan yazarın beni en çok etkileyen yanı diksiyonu ve uyumlu tavrı olmuştur. Yazarın ilk okuduğum kitabı Bir gün tek Başına . Yazarın da ilk romanı ve tarihi , psikolojik bir altyapısı olan bir kitap..

 Baş kahraman Kenan'ı kendimle bütünleştirdim belki de. Kenan korkuları , pişmanlıkları , Toplumdan kaçışıyla muhtemelen hepimizden özellikler barındırıyor. Kısaca bahsetmem gerekirse Kenan Üniversitede tanıştığı Nermin ile evlenir ve çocukları olur . Kenan'ın aynı zamanda bir kitapçı dükkanı vardır . Bu arada genç bir devrimci kız ile tanışır ve ona aşık olur karısından boşanmayı düşünen Kenan bunu da başaramaz ve iki kadın arasında gidip gelir . Bu kitapta yazar kendi hayatından bahsetmekte ve 1950'li yılların siyasal ve toplumsal hayatını çok başarılı bir şekilde anlatan yazar , sade bir üslupla gerçekten klasik bir esere imza atmakta ..


Bir gün tek başına


Yazarın okuduğum ikinci kitabı Mavi Karanlık'ta ise çok Sıra dışı kişilikleri son derece sıradanmış gibi anlatan yazar , bu kitabında da ülkenin siyasi baskılarından kaçan aydınların sığındığı Bodrumu anlatmakta..

 Roman ; Muhtar , Nergis ve Anlatıcı tiplemeleri üzerine geçmekte ve  aynı zamanda avukat olan muhtar hayatta çok zor dönemler yaşamış ve karısı tarafından aldatılmıştır. Hayatta bitirmesi gereken teknesi dışında pekte amacı kalmamıştır . Kızı Nergis Fransa da psikoloji okumuş ve sürekli insanları anlamak için uğraşmaktadır . Kısacası Yeşilçam tadında olan bu iki eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederim  ..


Mavi karanlık



İŞTE GÜNDEM YARATAN KONUŞMA 




VEDAT TÜRKALİ VE ESERLERİ ADLI YAZIMIN SONUNA GELDİK. OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM . DİĞER YAZILARIMI OKUMANIZI DA ÖNERİRİM. 

Yorumlar