Aziz Nesin ; '' Gerçek Müslüman Atatürk'ü Sevmez .. ''

YAZAR AZİZ NESİN HAKKINDA BİLİNMEYENLER .

aziz nesin
- AZİZ NESİN HAKKINDA BİLİNMEYENLER - 




AZİZ NESİN KİMDİR ?


Asıl adı Mehmet Nusret Nesin olan yazar 20 Aralık 1915 senesinde Heybeli ada'da dünyaya gelmiştir..

Y oksul bir ailede doğan yazar hem ailesinin yaşadığı maddi sıkıntılarla hem de Cumhuriyetin kurulma aşamasında ülkesinin yaşadığı sıkıntıları görerek gençlik dönemini geçirmiştir..

 9 yaşına kadar sadece din eğitimi alan Nesin , yakın bir arkadaşının vesilesi ile girdiği Darüşşafaka sınavını kazandı ..

 Babası sık sık iş bulma umudu ile şehirden uzaklaşıyor . Annesi Hanife Hanım ise hem çocuklarına bakmak hem de yakalandığı Verem hastalığı ile savaşmak durumunda kalmıştır. Ve çok geçmeden de yazar Annesini veremden kaybetmiştir. 


 Nesin Soyadını Seçiyor ..


Soyadı Kanunu çıktığı sırada kendisine ve ailesine bir soyadı seçmek durumunda kalan Aziz Bey Nesin Soy adını seçmesini şu sözlerle anlatmaktadır ; '' İnsanlar bana Nesin ? deyince bende kendimin ne olduğunu düşünmeliydim .


Ve Askerlik yılları Başladı ..


1935 yılında Kuleli Askeri Lisesini ardından 2 yıl sonra da Ankara Harp Okulunu bitirdi. İlk yazıları da asker olduğu dönemde yayınlanmaya başlandı.

Asker olduğu için kendi adını kullanamayan yazar babasının adından esinlenerek ( Abdülaziz ) Aziz takma adını aldı. 1944 yılında görevini kötüye kullandığı gerekçesi ile askerlikten uzaklaştırıldı..


Sonra İstanbul macerası başladı ..

Bakkallık , Muhasebecilik yaptıktan sonra , Yedigün dergisinde çalışmaya başladı . Ardından dönemin ünlü gazetelerinden TAN Gazetesinde çalışmaya devam etti.


Kendi dergisini kuruyor ..


Gazeteciliğe devam ettiği Tan Gazetesi siyasi olaylar neticesinde yakılınca , Aziz Nesin de yakın dostları Rıfat Ilgaz ve Sabahattin Ali ile birlikte kara mizah dergisi olan Marko Paşa yı çıkartmışlardır..


Nesin Vakfını kuruyor ..


Yazar 1973 yılında NESİN Vakfını kurarak kendi hayatında da yaşadığı yoksul çocuklara eğitim ilkesini burada gerçekleştirdi. Bugün halen varlığını sürdürmektedir.



Madımakta yakılıyor ..


Evet o ünlü hepimizin bildiği çirkin saldırı da Aziz Nesin de oradaydı ve yanmaktan son anda kurtuldu ..



Ve ölümü ..


Madımak olayından yalnızca iki yıl sonra 1995 yılında Çeşme'de geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu . Cenazesi gizli bir törenle Nesin Vakfının bahçesine defnedildi.



ESERLERİ 



BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİTMEZ SERİSİ 

Üç kitaptan oluşan bu serinin kitapları ; Yol , Yokuşun Başı ve Yokuş yukarıdır.

 Çok uzun yıllar içerisinde yazılan bu eserler aslında 8 kitaptan oluşması planlanan eserlerdi .

Yazarın ömrü vefa etmeyince yarım kaldı ve sadece bu üç eseri bırakabildi. Bu kitaplar Aziz Nesin'in hayatından portreler şeklinde yazıldı ..

 Milli Mücadele zamanını da detaylı bir şekilde bulabileceğiniz kitaplardan üçü bunlardır. Özellikle de Annesi ile olan ilişkisini yazar Yol kitabında yazmış ve benimde dahil tüm okuyucuların duygulanmasına vesile olmuştur. 



Yazarın Diğer Kitapları ise Şöyledir ..

- Fil Hamdi 

- Hangi Parti Kazanacak ? 

- Yüz Liraya Bir Deli

- Biz Adam Olmayız

- Hayvan Deyip de Geçme 

- Yetmiş Yaşım Merhaba

- Maçinli Kız için Ev

- Zübük 

- Gol Kralı

- Tatlı Betüş 



Ayrıca bir çok oyun , şiir , yazı ve mektubu bulunan yazar aldığı bir çok ödülün yanında Nazım HikmetYaşar Kemal ve Orhan Pamuk ile beraber eserleri en çok yabancı dile çevrilen yazarlar arasındadır.




BENCE AZİZ NESİN ..

Türk toplumun %60 oranında bir kesimi aptaldır diyerek halen çokça tartışılan sözü söylemiş ve bence bunun aksi halen ispatlanamamıştır..

Bana göre oran vermek doğru olmasa da ülkemizin eğitim sistemi ve buna paralel aile yapısı bunun açık örneğidir..

 Aziz Nesin kurduğu vakıfla yazdığı bir çok kitapla insanları hem güldürmüş hem düşündürmüş bir yazardır. Özellikle siyasi ve dini görüşlerine katılmasam da yazarlığı ve sanatçılığı son derece takdire şayandır..

 Ve oğlu Ali Nesin halen onun çizgisinde ilerleyerek mücadelesini sürdürmektedir. 



AZİZ NESİN HAKKINDA BİLİNMEYENLER BAŞLIKLI YAZIMIN SONUNA GELDİK . OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ..

Yorumlar