Yaşar Kemal'in Kitabı ' İnce Memed ' Neden Yasaklandı ?

( İNCE MEMED ) KİTABININ YAZARI YAŞAR KEMAL KİMDİR ?


YAŞAR KEMAL
İNCE MEMED VE ONUN YAZARI YAŞAR KEMAL KİMDİR ?


'' EDEBİYATIMIZA ÖNEMLİ ESERLER KAZANDIRAN GEÇTİĞİMİZ YILLARDA KAYBETTİĞİMİZ ÜNLÜ YAZAR YAŞAR KEMAL KİMDİR ? ESERLERİ NELERDİR ? ''


YAŞAR KEMAL KİMDİR ?

m
G erçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan yazar , Cumhuriyetimizin kuruluş yılı olan Ekim 1923 tarihinde Van'da dünyaya gelmiştir. Ailesi Rus işgali nedeniyle buradan Osmaniye'ye göç etmek zorunda kaldı . ( Bu göç ve sonrasında yaşadıkları yazarın kitaplarına da konu olmuştur . )

Bir Kürt aileden gelen yazar evlerinde sadece Kürtçe konuşulduğunu ve Osmaniye'de yaşayan tek Kürt ailesi onlar olmasına rağmen hiç bir zorluk yaşamadıklarını dile getirmiştir. Yazar zor bir çocukluk dönemi geçirdi . Henüz 3 yaşında iken bir gözünü kaybetti. Bu travmayı atlatamamışken Babası gözlerinin önünde öldürüldü ..



VE İNCE MEMED KİTABINI YAZDI ..


Anadolu'nun 1940 ve 1950'li yıllarını düşündüğümüzde neredeyse her gencin yaşadığı sıkıntıları yaşadığı zor bir süreç geçirdi ve erken yaşta çalışmak zorunda kaldı. Daha genç bir çocukken ilk şiiri
Seyhan'ı dergide yayınlatmayı başardı. Yazar en önemli eserlerini 1940 'lı yıllarda yazdı . Hatta en meşhur eseri İNCE MEMED'i bile 1947 yılında yazmaya başladı ancak yarım kalan eser ancak 1953 yılında tamamlanabildi..




SOLCU GÖRÜŞLERİ YÜZÜNDEN ZOR DÖNEMLER GEÇİRDİ ...


Yine bu yıllarda Türk Edebiyatının önemli isimleri olan 
PERTEV NAİLİ BORATAV ve NURULLAH ATAÇ gibi isimlerle tanıştı. Anadolu'nun dört bir yanını gezen yazarın hayatındaki dönüm noktalarından biri cebinde parası olmadığı halde İstanbul'a gitme ve talihinin yardımı ile CUMHURİYET GAZETESİNDE işe başlama kararıdır. Bir dönem Komünizm aleyhtarlığı yaptığı gerekçesiyle 1 yıl cezaevinde kalan yazarın  SOSYALİST ve MARKSİST görüşleri belli bir kesim tarafından daha çok tanınmasına ve sevilmesine yol açtı..




NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜNE ADAY GÖSTERİLEN İLK TÜRK ROMANCI ...


Hayatı boyunca onlarca ödül alan yazar 1973 yılında
Nobel Edebiyat Ödülüne'de aday gösterildi. Ancak kazanamadı . Ödülü 2006 yılında ORHAN PAMUK kazandığında da çok sevinmiş ve onu desteklemiştir. Özel yaşamında ise bir Yahudi kızı olan THİLDA KEMAL ile tanışıp evlendi . Bir çok konuda destekçisi olan eşi , yazarın çevirilerini de üstlenerek ölümüne kadar Yaşar Kemal'in yanında olmuştur. 




- ROMANLARI -

YER DEMİR GÖK BAKIR 
İNCE MEMED 
YILANI ÖLDÜRSELER
KUŞLAR DA GİTTİ
KARINCANIN SU İÇTİĞİ 
TANYERİ HOROZLARI
TEK KANATLI BİR KUŞ
ÖLMEZ OTU
TENEKE 
KALE KAPISI
ORTA DİREK


Eserleri bir çok dile çevrilmiş ve Filmlere konu olmuş yazar 28 Şubat 2015 tarihinde hayata veda etti . Elimde bulunan ve okumaya severek devam ettiğim Ağrı Dağı Efsanesi ve Ölmez Otu gibi kitaplarını şiddetle tavsiye ederim. 




KİTAPLARINA BURADAN  ULAŞABİLİRSİNİZ ..


İNCE MEMED VE ONUN YAZARI YAŞAR KEMAL KİMDİR ? BAŞLIKLI YAZIMIN SONUNA GELDİK . OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER , BUNUNLA İLGİLİ DİĞER YAZIMA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ..


Yorumlar