İsmail Saib Sencer ; AYAKLI KÜTÜPHANE

BÜYÜK KÜTÜPHANECİ 
 İSMAİL SAİB SENCER KİMDİR ?


İSMAİL SAİB SENCER
İSMAİL SAİB SENCER 'İN FOTOĞRAFI 

BİR ÇOK KİTAP DELİSİ İNSANIN BİLE HAYRANLIKLA BAKACAĞI BİR BÜYÜK KÜTÜPHANECİ ...




İSMAİL SAİB SENCER'İN HAYATI 



         Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde yetişen nadide insanlardan bir tanesi olan İsmail Saib Bey 1873 yılında Erzurum'da dünyaya gelir. Ayaklı Kütüphane olarak anılan İsmail Bey'in kedilerle dolu kütüphanesi '' Kedili Kütüphane '' olarak nam yapmış ve Kütüphanesindeki tüm kitapları ezbere bilmesi onu döneminin bir çok alimden bile üstün bir konuma getirmiştir. Kendisi ile özdeşleşen Beyazıt Devlet Kütüphanesi 'nde uzun yıllar kütüphanecilik yapmıştır . Döneminin bir başka kitap delisi ve araştırmacısı olan Ali Emiri Bey ( Ki En eski Divanu Lugatit Türk'ü bulmuştur ) 

Günümüzde bir çok siyasi tartışmalarda Osmanlı'nın okuma yazma bilmediği bilse bile bunun çok az bir kesimi içerdiği söylenmektedir. Bu kısmen doğru olsa bile bence Osmanlı'nın yetiştirdiği az sayıda ki bu insanlar gerek manevi gerek pozitif ilimlerde ciddi başarı yakalamış ve Cumhuriyet döneminde bizlerin halen çıkaramadığı ünlü eserler ve isimler çıkarmıştır..


 Bu isimlere örnek vermem gerekirse ; Mimari'de Mimar Sinan , Tasavvufta Yunus Emre , Edebiyat Tarihçisi olarak Fuad Köprülü hatta Askeri alanda da Osmanlı İmparatorluğunun yetiştirdiği en başarılı askerlerden birisi Mustafa Kemal Atatürk'tür. İşte bunlardan bir tanesi de Kütüphanecilik alanında İsmail Saib Sencer'dir. Arap Edebiyatında usta olduğu kadar Fransızca , İtalyanca, Latince ve Almanca gibi Batı dillerini de bilen bir alim ve Mütefekkirdi . Kendisi Melamilik inancına mensup birisi olarak hiç bir zaman ön planda olmadı . Bir Batılı yazarın ifadesi ile ; Kafasının içi , müdürlüğünü yaptığı kütüphaneden daha zengindir. diyerek önemini vurgulamıştır. Bir çok ilim ve fikir adamının üzerinde emeği olan İsmail Bey kendi kütüphanesini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesine bırakarak 1940 yılında İstanbul'da hayatını kaybetmiştir.

Bizlere uçsuz bucaksız bir hafızanın nasıl mümkün olabileceğini gösterdiği ve arka planda kalarak bir çok insan yetiştirdiği için vefatında İsveç başbakanı bile İsmet Paşa'ya mesaj göndererek İlmin Başı sağolsun demiştir . Bende bu tarz insanların tanınması ve öğrenilmesi gerektiğine düşünerek sizlere bu yazıyı yazma gereksinimi hissettim. Böyle büyük değerlerimizi yaşatmalı ve sıkça anmalıyız . Allah Rahmet Eylesin ..

MEZAR TAŞI
- İsmail Saib Sencer'in Mezar Taşı -


İSMAİL SAİB SENCER KİMDİR ?
BAŞLIKLI YAZIMI OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER . DİĞER YAZILARIMA BURADAN
ULAŞABİLİRSİNİZ.


Yorumlar