Mehmet Akif Ersoy ; MİLLİ ŞAİR

İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİMİZ
MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR ?

MEHMET AKİF ERSOY
MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF KİMDİR ?


'' İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİMİZ , SAFAHAT ADLI BÜYÜK ÇALIŞMANIN SAHİBİ MEHMET AKİF KİMDİR ? ESERLERİ NELERDİR ? ''


   



       Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy 1873 yılında o Dönem Osmanlı İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul'da dünyaya gelir. Doğum adı Mehmed Ragif'tir. Babası Arnavutluk'tan gelip İstanbula yerleşen Hoca Tahir Efendidir. Annesi Emine Şerife Hanım ise Buhara'dan gelmiş köklü bir ailenin kızıdır. Henüz 25 yaşında iken İsmet Hanım ile evlenen şair , bu evliliğinden 6 çocuk sahibi olmuştur..

Fatih semti Mehmet Akif'i oluşturan ana merkezdir diyebiliriz. Çünkü burada eğitim almış ve Farsça derslerini burada bulunan Esad Dede'den öğrenmiştir . Babası meslek seçiminde ona karışmamış o da Veteriner olmayı seçmiştir. Aldığı çeşitli memuriyet görevleri sayesinde Anadolu ve Rumeli'yi daha yakından görme fırsatı bulmuştur..

 Arapça ve Farsçasının dışında iyi derecede Fransızca bilen şair , ilk siyaset denemesini 1908 yılında katıldığı İttihat ve Terakki partisi ile yaşar. 1920 - 1923 yılları arasında Burdur Milletvekilliği de yapmış olan Ersoy , Cumhuriyet kurulduktan sonra ailesi ile birlikte İstanbul'a döner. Bir dönem sıkı bir Abdülhamit düşmanı olan şair , sonraları bu fikirlerinden vazgeçmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra bir milli marş gerekli olur ve Maarif Vekaleti tarafından kazanana 500 Bin Lira verilecek olan bir yarışma düzenlenir . 500 den fazla şairin katıldığı yarışmaya Mehmet Akif katılmamış ve Hamdullah Suphi tarafından zorla ikna edilerek katılması sağlanmış ve 1 aydan daha kısa bir sürede Milli Marşımız İstiklal Marşı yazıldı. Ve onu ilk okuyanda bizzat Hamdullah Suphi'nin kendisidir.


İSTİKLAL MARŞI
MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF KİMDİR ?


Bir gün Mehmet Akife neden İstiklal Marşını Safahat kitabına koymadınız diye sorulduğu zaman ; O benim değildir ancak Milletimindir diyerek cevap vermiştir. Tevfik Fikret ile yaşamı boyunca ciddi tartışmalara girmiştir..

 Benim şahsi kanaatim çok büyük eserler vermiş olan milli şairimiz Mehmet Akif Bey'in yaşamını okuduğumuzda bir çok hastalık , sıkıntı ve keder ile karşılaşırız. Özellikle bir dönem arkadaşı olan Mısır Hidivi'nin yanına gitmesi zamanını Mısır'da geçirmesi olay olmuş ve Hilafetin kaldırılmasına tepki gösterdiği ileri sürülmüştür..

 Aralık 1936 da 63 yaşında İstanbul da vefat etmiştir. Ciddi maddi sıkıntılar da yaşayan şaire ancak ölmeden 3-4 ay evvel maaş bağlanmıştır. Kendisini en ünlü eseri Safahattır ve 7 kitabın bir araya gelmesinden oluşan bir şiir kitabıdır. 22 senede yazılmış olan eserin bendeki baskısı 1977 İnkılap ve Aka yayın evi tarafından basılmıştır .


SAFAHAT ALMAK İÇİN ; NADİR KİTAP



 


MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF KİMDİR ? BAŞLIKLI YAZIMI OKUDUNUZ . TEŞEKKÜR EDER , DİĞER YAZILARIMI DA OKUMANIZI ÖNERİRİM . ANA SAYFA



Yorumlar