Yahya Kemal'in Hece Ölçüsü ile Yazdığı Şiir

BÜYÜK ŞAİRİMİZ
  YAHYA KEMAL KİMDİR ?
ŞİİRLERİ NELERDİR ?


YAHYA KEMAL
Yahya Kemal'in fotoğrafı 


 OSMANLIDAN CUMHURİYETE MİRAS KALMIŞ DOST SOHBETLERİNİN VAZGEÇİLMEZ İSMİ YAHYA KEMAL BEYATLI HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER .. 



    - YAŞAMI - 



      2 Aralık 1884 te o zamanlar Osmanlı sancağı olan  Üsküp'te doğdu . Asıl ismi Ahmed Agah olan şair , babası Üsküp belediye başkanı olan Beyatlı bir başka dönemin şiirleri ile ünlü ismi 
Ziya Gökalp'i anımsatır bana . ( Ziya Gökalp'in de Dayısı Belediye Başkanıdır ve de ortak arkadaşları Abdullah Cevdet'tir. Bir dönem tanışmışlıkları da vardır. )

 Üsküp'te aldığı ilk eğitim , bir çok Osmanlı aydınının ortak özelliği olan Arapça ve Farsça ağırlıklı idi. Asıl yaşamını değiştirecek yıl 1902 idi. O yıl İstanbul'a gelen 
Beyatlı , Vefa Lisesinde öğrenim görmeye başladı..

Ve sadece bir yıl sonra 1903 'te Jön Türk olmak için Paris'e kaçtı . 1912 de İstanbul'a dönen şair , 1913 yılında Edebiyat ve Tarih Öğretmenliği yaptı. Hakimiyet-i Milliye , Tevhid-i Efkar , İleri gibi gazetelerde yazılar yazdı. 1922 Yılında Lozan Konferansı için giden heyette Danışman olarak bulundu..

 Cumhuriyetten sonra Urfa Milletvekilliği yapan Şair , daha sonra Yozgat , Tekirdağ ve İstanbul milletvekilliği de yaptı. 1949 yılında Pakistan Büyükelçisi iken emekliliğe ayrıldı. Son yıllarını Bağırsak kanaması tedavisi için gittiği Fransa'da geçiren şair 1958 yılında İstanbul'da aynı hastalıktan vefat etti.



- EDEBİYAT YAŞAMI


Mehmet Akif Ersoy  , Tevfik Fikret ve Ahmet Haşim ile
beraber Türk Edebiyatında
' Dört Aruzcular ' olarak tanındılar. Hiç kitap yayınlamamış olması onu sadece Şiir alanında yoğunlaştırdı . Özellikle Milli Mücadeleye yazdığı makaleler , Şiirler vasıtasıyla Atatürk tarafından takdir ve tebrik edilmiştir.  Çok iyi derecede Fransızca bilen şair , Akıncılar  , Bir Başka Tepeden , Endülüste Raks , Geçmiş Yaz , Mohaç Türküsü , Sessiz Gemi , Rindlerin Akşamı ve  Rindlerin Ölümü gibi bir çoğu halen hafızalarımızda olan şiirler kaleme almıştır.
( Diğer Şiirleri için Şiirleri ) Bir dönem dönemin büyük şairleri Abdülhak Şinasi , Ahmet Kutsi gibi isimlerle ' Dergah ' adlı dergiyi kurarlar. 

Hece ölçüsü ile yazdığı tek şiir ; Ok Şiiri 


Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden 
Bir çok seneler geçti ; Dönen yok seferinden ..










- AYRICA -

İstanbul'un Fatih semtinde YAHYA KEMAL ENSTİTÜSÜ VE MÜZESİ bulunmaktadır. Yolu düşenlerin özellikle öğrencilerin gidip görmesi gereken mekanlardandır.


YAHYA KEMAL KİMDİR ? ADLI YAZIMIN SONUNA GELDİK . OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER , İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BİR YAZIYA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar