Türk Sosyolojisinin Kurucusu ( Atatürk'ün Fikir Babası ) Ziya Gökalp Kimdir ?

TÜRK SOSYOLOJİSİNİN KURUCUSU
İTTİHAT VE TERAKKİ'NİN FİKİR BABASI
ZİYA GÖKALP KİMDİR ?

ZİYA GÖKALP TABLOSU
TÜRK SOSYOLOJİSİNİN KURUCUSU ZİYA GÖKALP KİMDİR ?

TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN BABASI OLARAK KABUL EDİLEN TÜRKİYE'NİN İLK SOSYOLOĞU ZİYA GÖKALP KİMDİR ?


           Türkiye tarihinde önemli bir yeri olan , Fikirleri ile Atatürk'ü bile etkilemiş olan Ziya Gökalp 1876 yılında Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde dünyaya geldi. Ailesi dört kuşaktan beri Diyarbakır'ın bürokrasisinde yer almış , Dedesi Hacı Hüseyin Sabir Bey Müftü olduğu için ailenin lakabı Müftüzadeler olmuştur .Ziya Gökalp'in kendi ifadesi ile onu etkileyen 4 isim vardır Bunlar ; Babası Tevfik Bey , Hocası Doktor Yorgi , amcası Hasip Bey ve devrimci Naim Bey'dir. Kürt ya da Zaza olduğu konusunda ki rivayetlere şiddetle karşı çıkmış ve Türk olduğunu dile getirmiştir..


 

İstanbul'daki okul yaşamında özellikle Okul çıkışlarında gelenek haline gelmiş olan ' Padişahım Çok yaşa ' ifadesi yerine arkadaşları ile beraber ' Milletim çok yaşa ' dediği için eğitim hayatı uzamış ve çok geçmeden de okulu bırakmak zorunda kalmıştır. Okuldan ayrıldıktan sonra amcasından Arapça ve Farsça dersleri alan Gökalp , o dönem yasak olan İttihat ve Terakki derneğine katılarak  1898 yılında hapse atıldı ..

 

1900 de serbest kaldıktan sonra memleketi Diyarbakır'a sürgüne gönderildi . Türkçülük fikrinin önemli yayın organlarında ; Türk Yurdu , Halka Doğru , İslam Mecmuası ve Yeni Mecmua gibi dergilerde yazılar kaleme aldı. Bir dönem Peyman Gazetesini de çıkarmıştır..

 

Prens Sabahattin ile aynı fikirde olmamalarına rağmen Türk Sosyolojisini şekillendiren iki unsur olmuşlardır . Osmanlı coğrafyasında Sosyoloji ve Türkçülük fikirlerinin çıkmasında ve gelişmesinde çok büyük pay sahibi olan Gökalp , Türkçülüğün esasları, Türkleşmek islamlaşmak ve Muasırlaşmak gibi bu konuda temel eserler kaleme almış ve kitaplarında Büyük Fransız Sosyolog Emile Durkheim dan etkilenmiş ve onun tezini güncel siyasal yaşama uyarlamıştır..

 

Bir dönem kendisine teklif edilen Milli Eğitim Bakanlığı teklifini kabul etmemiş , Üniversitede Sosyoloji Kürsüsünü kurmuş ve ileride ünlü bir gazeteci olacak olan Ahmet Emin Yalman ve Necmeddin Sadak gibi isimler asistanlığını yapmıştır. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk onun hakkında ; Hissiyatımın babası Namık Kemal , Fikriyatımın Babası Ziya Gökalp'tir. Diyerek önemini vurgulamıştır..

 

Benim şahsi fikrime göre Türkçülük fikrini meydana getiren 4 büyük ideolog'tan biridir . ( Diğerleri ; Zeki Velidi Toğan , İsmail Gaspıralı , Yusuf Akçura ) Ziya Gökalp Cumhuriyetin kurulmasından 1 yıl sonra 1924 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.


         

ZİYA GÖKALP'İN GÖRÜŞLERİ 





Ziya Gökalp sosyalizmin ancak sanayileşme sürecinden sonra etkili olabileceğini ancak Türkiye'nin ulusal düşünce ile kurtulabileceğini Sosyalizmin bu düşünceyi yok ettiğini belirtir. 

Türkçülük konusunda ki fikri ise gayet netti ; Türkçülük ne kavim , ne ümmet ve ne de ahali Türkçülüğüdür. Türkçülük Avrupa uygarlığı içinde bir Türk Kültürü oluşturmaktır. 




Din konusundaki görüşü , dinin toplumsal bir birleştirici olduğu ve bireylerden daha güçlü bir kurum olduğudur. Hatta bu yüzden Hilafetin kaldırılmasına karşı çıkmıştır..



Özellikle Uygarlık ve Kültür konularına derinlemesine dalan Gökalp , Uygarlığın uluslararası bir kavram olup sonradan kazanılabileceğini ancak Kültürün toplumsal olduğunu ve sonradan kazanılamayacağını belirtmiştir ..


TÜRKÇÜLÜĞÜN ESASLARI KİTABI
TÜRK SOSYOLOJİSİNİN KURUCUSU ZİYA GÖKALP KİMDİR ?

  
En önemli kitaplarından birisi olan Türkçülüğün Esasları adlı kitabı Türkçülüğün Teorisini ve Türkçülüğün Pratiğini anlatan iki bölümden oluşmaktadır . 

KİTABI ALMAK İÇİN ; KİTAP AL 





ZİYA GÖKALP KİTABI
TÜRK SOSYOLOJİSİNİN KURUCUSU ZİYA GÖKALP KİMDİR ?



Yazarın en önemli iki kitabından birisi olan Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak adlı eseri bu üç görüşün sentezini gerçekleştirmeyi ve Türk Milletindenim , İslam Ümmetindenim , Batı Medeniyetindenim sözünü söyleyerek bu kitabın tanımını yapmıştır.
KİTABI ALMAK İÇİN ; KİTABI AL









TÜRK SOSYOLOJİSİNİN KURUCUSU ZİYA GÖKALP KİMDİR ? ADLI YAZIMIN SONUNA GELDİK . OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER DİĞER YAZILARIMA BURADAN 

ULAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar